Csontritkulás vizsgálat

osteocoreHelyszín:
2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.
3533 Miskolc, Kórház u. 1.

Készülék:
Osteocore 3

Általános információk 

Az osteoporosis /csontritkulás/ csontanyagcsere-zavar, amikor a csont tömege annyira csökken, hogy enyhe erő behatásra vagy trauma nélkül is a csont eltörik. Az osteoporosis hosszú évekig, sőt évtizedekig különösebb tünetek nélkül alakul ki, amíg a csonttörés bekövetkezik. Ezért szokás az osteoporosist „néma járványnak” is nevezni.

Az osteoporosis gyakori betegség. Hazánkban kb. 900 000 ember – kétharmad részt nő – szenved osteoporosisban. Körükben évente kb. 51000 csonttörés következik be. A csontritkulásból adódó törés következményei súlyosak, annyi beteg hal meg benne mint magas vérnyomás miatti agyvérzésben. Az osteoporosis kezelése hosszantartó, de nem reménytelen. Célja a csontvesztés folyamatának megállítása, a fájdalom enyhítése.

Az osteoporosis helyes diagnosztikája és eredményes kezelése szempontjából kiemelt fontosságú a csontsűrűség vizsgálatának elvégzése, amely denzitometriás készülékkel az ODM laboratóriumban történik. A csontritkulásban szenvedők számára a kezelés eredményességét az ismételt csontsűrűség méréssel tudjuk ellenőrizni.

Csontritkulásra fokozott kockázattal rendelkeznek: 65 év feletti nők és férfiak, 45 éves kor előtti klimaxba kerülő nők, korábbi csonttöröttek, akik családjában combnyaktörés előfordult. Pajzsmirigy, máj és vesebetegek, steroid gyógyszert szedők, dohányzók.

Az ODM /osteodenzitometriás/ laboratóriumban a gerinc lumbalis szakaszán, a combnyak területén, valamint az alkar csuklóhoz közeli részén mérjük a csontsűrűséget. Ezek nemzetközileg elfogadott területek, a világon szinte mindenütt így mérik a csontsűrűséget.

A vizsgálatot több éves gyakorlattal rendelkező tapasztalt szakemberek végzik. A mérés a vizsgáló asztalon fekvő helyzetben mozdulatlanul történik. A vizsgált terület felett a gép mérés közben elmozdul. A vizsgálat nem jár semmiféle fájdalommal.

Nem végezhető el a vizsgálat ha előzőleg bármilyen kontrasztanyagos vizsgálata volt a betegnek, valamint terhesség esetén, törött végtagokon, a mérési területre eső beültetett implantátumoknál, protéziseknél, súlyos gerincferdülésnél.

A berendezés nyitott, bezártság érzés nem alakul ki a betegben.
A készülék max. 200 kg testsúllyal terhelhető.